“Ik stof rustig nog even mee, ik blijf niet op de bank zitten”

Do 04 april

Carola Fransen van Tzorg helpt mevrouw Bosman elke week met haar huishouden

Medewerkers van Tzorg bieden in alle kernen van De Ronde Venen hulp in de huishouding aan mensen die daar door uiteenlopende omstandigheden behoefte aan hebben. Een van hen is Carola Fransen uit Mijdrecht, die wekelijks in Vinkeveen mevrouw Bosman bijstaat.

Ook al is mevrouw Bosman een paar dagen geleden negentig jaar geworden, elke dinsdagmorgen stoft ze nog even rustig mee. “Ze blijft echt niet de hele ochtend op de bank zitten”, zegt Carola met een knipoog. “Nee, natuurlijk niet. We doen het samen, hoor!” reageert mevrouw Bosman direct. Tien jaar geleden kwam Carola voor het eerst bij mevrouw Bosman en haar echtgenoot, die vijf jaar geleden is overleden. “Op dat moment verzorgde ze haar man nog thuis, maar dat kostte zoveel energie dat het met haarzelf ook niet zo best ging. Daarnaast heeft mevrouw reuma, dat maakt veel huishoudelijke werkzaamheden sowieso al moeilijk. En op een trapje staan is op haar leeftijd natuurlijk helemaal uit den boze. Zeker na een val ruim twee jaar geleden, waarbij ze haar bekken brak.”

Handigheidjes
Mevrouw Bosman zegt hoe blij ze is met Carola, de twee kunnen het duidelijk goed met elkaar vinden. Daarna vertelt ze: “Na die val heb ik zes weken in Maria-Oord gelegen. Het is gelukkig goed gekomen, daar heb ik ook heel hard mijn best voor gedaan. Als ik nu naar buiten ga, bijvoorbeeld om wat boodschappen te doen, komt wel de rollator uit de kast. Maar hier in huis kan ik me nog best redden, zonder hulpmiddelen en extra zorg. Ik gebruik eigenlijk alleen wat handigheidjes voor mijn reuma. Ik rijd zelfs nog auto, maar die kan ik niet altijd starten. Omdat ik weinig kracht in mijn handen heb, lukt het me niet meer zo goed om sleutels om te draaien. Best lastig. Meestal komt mijn bridgemaat me dan ook ophalen. En dat is dan meteen ook nog eens gezellig.”

Geen dag is hetzelfde
Carola Fransen begon ruim twintig jaar geleden in de zorg. “Ik wilde wat meer doen voor mijn medemens en ben bij WeideSticht aan de slag gegaan. Dat ging later op in achtereenvolgens Zuwe Zorg en Careyn. Vijf jaar geleden stootte Careyn de huishoudelijke tak af, de landelijk actieve organisatie Tzorg heeft dat toen overgenomen.” Elke week is Carola bij zes  verschillende cliënten: “Ik ga altijd met plezier aan het werk, het geeft me veel voldoening. Iedere cliënt maakt het contact op z’n eigen manier bijzonder, geen dag is hetzelfde.”

Signaalfunctie
Toch zijn er wel zaken die volgens haar beter zouden kunnen. “Ik mis bijvoorbeeld het maandelijkse overleg met mijn collega’s en andere zorgverleners. Natuurlijk kan ik nu ook aan de bel trekken als het niet goed gaat met een van mijn cliënten, maar op die bijeenkomsten kon je gewoon eens je zorgen uiten en ervaringen uitwisselen. Dat directe onderlinge contact vond ik fijn, op dit moment ken ik maar weinig collega’s persoonlijk.” Ook haar signaalfunctie zou voor Carola’s gevoel nuttiger kunnen worden ingezet dan nu gebeurt. “Voor onze cliënten lijkt me dat heel belangrijk. Wij komen elke week bij hen om schoon te maken en kunnen ondertussen observeren hoe het echt gaat. Veranderingen hebben we snel in de gaten.”

Vertrouwd
Elke dinsdagmorgen beginnen mevrouw Bosman en Carola met een praatje over de afgelopen week en over wat er die dag gedaan moet worden. “Dat is altijd gezellig, we zijn na al die jaren zo vertrouwd met elkaar”, zegt mevrouw Bosman. Carola knikt: “Ja, het klikte meteen tussen ons. Heb ik dat een keer niet met een client, dan kan een collega hem of haar beter helpen. Die mogelijkheid is er gelukkig.” Als mevrouw Bosman er om de een of andere reden niet is, helpt Carola die dag een andere cliënt van Tzorg. “Wij zijn alleen in huis als onze cliënt er ook is. Zo hoort het, we hebben daar anders niets te zoeken. Ga ik zelf op vakantie, dan regel ik via onze planner op tijd dat er een vervangende collega bij mijn cliënten komt. In het boek dat we elke keer invullen, is die met één oogopslag op de hoogte van wat er de afgelopen weken is gedaan.” Mevrouw Bosman: “Per brief krijg ik dat keurig te horen. Wel fijn, want zo kan alle huishoudelijke hulp gewoon doorgaan. Maar het liefste heb ik toch dat Carola komt.”

Hulp aanvragen of geven?
Wilt u meer weten over de mogelijkheden van huishoudelijke hulp door Tzorg of zou u zelf voor Tzorg willen gaan werken, kijk dan op www.tzorg.nl voor meer informatie of bel met tel. 088-0025500. Tzorg verzorgt deze hulp alleen op indicatie, er moet altijd een aanvraag voor worden ingediend bij de gemeente. Medewerkers van Servicepunt De Ronde Venen kunnen u daar eventueel bij helpen.

 

Tekst: Anja Verbiest    Foto: Arthur van der Kooij
Bron: DE GROENE VENEN

 

Terug naar alle nieuwsberichten