Beste idee 2022

Onze thuishulpen en begeleiders zijn zoveel meer. Zij weten als geen ander wat er leuker, slimmer of anders kan om het nog aangenamer te maken voor collega’s, cliënten of mantelzorgers. Daarom vroegen we alle thuishulpen en begeleiders om hun ideeën met ons te delen en daarmee mee te doen aan de wedstrijd ‘Het Beste idee van Tzorg’.

We hebben maar liefst 256 goede ideeën ontvangen. Bedankt daarvoor! We zijn trots dat je zo betrokken bent bij je werk, je cliënten en collega’s. Dankzij jullie ideeën blijven we van elkaar leren. Een vakjury, bestaande uit collega’s van verschillende afdelingen, heeft na een eerste selectie drie ideeën uitgekozen. We gaan het winnende idee samen met de winnaar verder uitwerken. Ook onderzoeken we hoe we het idee kunnen realiseren. We houden jullie natuurlijk op de hoogte van de voortgang!

 

1. Meer informatie over je cliënt zichtbaar in je planning

Monica Bosman

Het idee van Monica is een toevoeging aan de planning zodat medewerkers belangrijke informatie over cliënten kunnen inzien. Dit maakt het aangenamer voor collega’s en cliënten. Het gaat hier om situaties waarbij het belangrijk is om meer te weten over de cliënt of zijn/haar omgeving om je werk goed te kunnen uitvoeren.

Monica: “Ik heb weleens een vervelende situatie bij een cliënt meegemaakt. Als invaller werd ik verrast door een wat ongeorganiseerder huis. Voor de cliënt was het niet fijn om zijn/haar situatie opnieuw uit te moeten leggen. Daarnaast kun je op deze manier twijfelen aan de kwaliteiten van je collega’s, terwijl dit onterecht is. Dit kan voorkomen worden door belangrijke informatie over cliënten met elkaar te delen.”

Vaak is het bij een thuishulp, planner en zorgcoördinator bekend als een cliënt in een bijzondere situatie zit (lichamelijk, geestelijk of wat betreft leefomgeving). Voor collega’s en cliënten is het prettig als deze informatie bekend is voor het zorgmoment. Het kan hierbij gaan om medische gegevens en zeer persoonlijke informatie. We moeten dus voorzichtig zijn met het delen hiervan en binnen de wet- en regelgeving van de AVG blijven.

 

 

2. De verhalen box

Mieke de Winter

Het idee van Mieke is het delen van mooie verhalen en levenslessen van cliënten. Op deze manier geven wij cliënten een stem om hun eigen verhaal te delen. Zo kunnen we van elkaars verhalen blijven leren.

Mieke: “Ik heb zoveel wijze levenslessen geleerd van cliënten. Mensen praten graag over dingen die hun leven hebben beïnvloed. Denk hierbij aan tijden van oorlog, corona of persoonlijk verlies. Het is zonde als deze speciale verhalen verloren gaan! Het is daarom waardevol om deze persoonlijke verhalen met elkaar te delen.”

In 2023 starten we met het uitrollen van een cliëntportaal. Dit is een digitale omgeving waar cliënten informatie kunnen vinden. “De persoonlijke verhalen van cliënten kunnen dit portaal verrijken! Zo kunnen cliënten verhalen van elkaar lezen en ook reageren. Op deze manier ontstaan er nieuwe verbindingen.” 

3. Milieuvriendelijke schoonmaakkit

Belinda Snijder

Het idee van Belinda is het aanbieden van een milieuvriendelijke schoonmaakkit. Dit maakt het aangenamer voor onze thuishulpen, cliënten, het schoonmaakresultaat én het milieu.

Belinda: “Veel cliënten hebben geen handschoenen of goede materialen. Je komt zo stiekem in aanraking met agressieve schoonmaakmiddelen, waardoor je handen erg droog worden. Een set met fijne producten maakt het werk voor ons veel aangenamer. Ook is het aangenaam voor de cliënt als de schoonmaakresultaten beter zijn. Verder is het natuurlijk goed om een steentje bij te dragen aan een beter milieu.”

We kunnen de schoonmaakkits voor een leuke prijs aan onze cliënten aanbieden. Ook kan het een idee zijn om per gemeente te regelen dat cliënten voorzien worden van fijne schoonmaakmiddelen. “Door dit vanuit Tzorg aan te bieden is het een mooi stukje promotie om cliënten te binden!”