Ik ben hartstikke trots als iemand een klein stapje zet

Do 12 oktober

“Eigenlijk ben ik een soort spil in de zorg, zodat iemand het fijn en goed kan hebben thuis.” We spraken Evelien Schaap, individueel begeleider bij Tzorg. Over wat haar werk mooi maakt, de kracht van samenwerken, en hoe belangrijk het is om zelfstandig te kunnen blijven wonen.

Naast hulp bij het huishouden biedt Tzorg ook individuele begeleiding aan. Thuis bij cliënt Isabel vertelt Evelien ons hoe ze in dit vak is gerold. Na veertien jaar bij GGZ, maakte ze de overstap naar de thuiszorg.

“Bij GGZ gingen we cliënten begeleiden om vanuit een woonvorm weer zelfstandig te gaan wonen. Terug in de maatschappij. Mensen weer perspectief bieden, daar wilde ik bij helpen. Helaas kwam het niet helemaal van de grond en via een oud-collega rolde ik in de thuiszorg.”

 

“Als ik iemand uit een flinke dip of terugval kan helpen, geeft me dat een voldaan gevoel”

 

Vertrouwen geven
Evelien begeleidt zeven cliënten. Zij hebben vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) een indicatie voor individuele begeleiding. Sinds een paar jaar ontvangt Isabel individuele begeleiding en huishoudelijke hulp van Tzorg. “Evelien helpt mij vooral met boodschappen doen en met papierwerk. Ze gaat mee naar afspraken met de tandarts, de opticien en bezoek aan artsen.” Isabel kampt met psychische kwetsbaarheden. “Erg fijn dat Evelien meegaat, dat geeft mij zelfvertrouwen.”

Er voor iemand zijn
Mensen met psychische of verstandelijke kwetsbaarheden, mensen met een lichte vorm van dementie of een aangeboren verstandelijke beperking; individuele begeleiding ondersteunt hen bij het behoud van structuur in het dagelijks leven.

Hoe geef je daar als begeleider invulling aan? Als voorbeeld noemt Evelien samen de week doornemen, helpen bij de administratie, dagindeling of het leggen van sociale contacten. Of iemand bewust leren omgaan met geld. “Vaak wil iemand ook z’n verhaal kwijt. Zo kun je er voor iemand zijn en kun je veel betekenen.”

Een individueel begeleider denkt mee in wat er mogelijk is en wat hierin steunend kan zijn. Zoals het doen van een spelletje of wandelen bijvoorbeeld. Isabel: “Af en toe gaan we naar het strand om er even uit te zijn. Dat helpt om stress te verlagen.”

Zelfstandig blijven wonen
Alles draait bij Isabel om de stress zo laag mogelijk te houden. Een paar jaar terug ging het mis. Evelien trof haar thuis aan en durfde haar niet

alleen achter te laten. Ze nam contact op met de GGZ en Isabel werd opgenomen . Isabel heeft nu een vast netwerk om zich heen waar ze op terug kan vallen: een behandelaar van GGZ, twee individueel begeleiders en huishoudelijke hulp van Tzorg. Ook familie is behulpzaam. Voor

Isabel geeft dit houvast en structuur. Dankzij de kracht van samenwerking kan ze zelfstandig blijven wonen.

“We kunnen over serieuze dingen praten, maar ook humor speelt een rol”
Isabel: “Wat ik heel fijn vind aan Evelien is dat ze een dagelijks ritme geeft. Ze is attent, kan inspelen op situaties, geeft steun en is humorvol. Ze is gewoon een lief mens.” Hun band groeide in loop der jaren en Evelien leerde de verschillende blikken van Isabel kennen. “Als ik in de stress schiet, hoeft ze maar naar mijn gezicht te kijken en ze weet hoe ver het met me is.”

Een rol als figurant
Sinds de opname merkt Isabel dat het voor haar familie lastiger is om haar op te vangen. “Dan is het belangrijk om een netwerk om je heen te hebben met professionals. Zij halen de druk weg bij mijn omgeving.” Stabiel blijven, dat is het doel. Nu kan Isabel het met haar familie weer over andere dingen hebben. Leuke dingen. “Zoals figureren in films. Ik ben verknocht aan figureren. Mijn laatste rolletje was in Mees Kees. En ik figureerde ook in Spangas en Flikken Rotterdam. Dat vind ik erg leuk om te doen.”

Een last van de schouders halen
Cliënten helpen. Naast iemand staan. Er voor iemand zijn. Het geeft Evelien een voldaan gevoel. “Bij de ene cliënt speelt bijvoorbeeld hygiëne een rol. Als ik langskom, pakken we het huis samen aan. Dat geeft ons beiden een goed gevoel.

Een andere cliënt ziet door de bomen het bos niet meer tussen alle brieven van instanties. Dan nemen we alle papieren door en is er weer overzicht. Op die manier probeer ik een last van de schouders te halen.”

 

“Ik ben harstikke trots als iemand een klein stapje zet.”

 

Van nature is Evelien zorgzaam en geduldig. Eigenschappen die in haar werk goed van pas komen. “Als individueel begeleider probeer ik iemand de regie over het leven te laten houden. Kleine stapjes, daar help ik bij. Verschillende cliënten met verschillende achtergronden helpen om in het dagelijks leven te blijven functioneren, dat vind ik interessant.” Isabel merkt dat het steunend werkt. “Evelien weet heel veel van mij. Ik kan mijn ei bij haar kwijt. Er wordt een oogje in het zeil gehouden en dat geeft mij heel veel rust.”

Stabiel blijven in je eigen omgeving
Mede dankzij Tzorg voelt Isabel zich nu stabiel en heeft ze geen terugval meer gehad. “Individuele begeleiding helpt om te ontstressen. Het is fijn om het dagelijks leven weer op te pakken. Dat geeft houvast.”

Terug naar alle artikelen