Resultaten pilot robotstofzuigers bij cliënten

Di 06 april

In juli 2020 startte Tzorg in samenwerking met de GGD, gemeente Amsterdam en Cordaan Thuisdiensten de pilot Robotstofzuigers bij hulp bij het huishouden Amsterdam. In deze pilot kregen 20 cliënten drie maanden lang een robotstofzuigers in huis. Nu de pilot is afgrond delen wij graag de resultaten en ervaringen vanuit Tzorg.

  • Cliënten hebben een groter gevoel van zelfredzaamheid. Doordat ze zelf de robotstofzuiger kunnen bedienen, hebben ze zelf de mogelijkheid om hun vloer schoon te houden. Uit de pilot blijkt dat vooral cliënten met COPD of cliënten die gebruikmaken van een rolstoel extra zijn geholpen met een robotstofzuiger.
  • Afhankelijk van de ruimte en het gebruik van de robotstofzuiger, is er een geschatte tijdsbesparing van 12 tot 25 minuten per zorgmoment behaald.
  • De huishoudelijke hulp krijgt door het gebruik van de robotstofzuiger ruimte om andere taken uit te voeren. Binnen deze pilot pakten thuishulpen de periodieke schoonmaakwerkzaamheden op zoals ramen wassen en keukenkastjes schoonmaken. Ondanks deze vervangende werkzaamheden is er een verlichting van werkzaamheden ervaren.

Lees meer informatie over de pilot in het complete verslag pilot robotstofzuigers bij hulp bij het huishouden (hbh) Amsterdam.

 

Verhogen zelfredzaamheid en fysieke ontlasting medewerkers

We zijn erg tevreden met deze mooie resultaten van de pilot. We zien kansen om met de robotstofzuiger nog cliëntgerichter te werken en de zelfredzaamheid van cliënten te verhogen. Daarnaast worden medewerkers fysiek ontlast en biedt het mogelijkheden om tijd anders in te zetten.

 

Vervolg pilot

Bij Tzorg vinden we innovatie belangrijk en zijn we altijd opzoek naar manieren om slimmer en mensgerichter te werken. We zijn daarom met de gemeente Amsterdam en Cordaan Thuisdiensten in gesprek over een mogelijk grootschaligere pilot om nog meer inzicht te krijgen in de mogelijkheden van robotstofzuigers voor hulp bij het huishouden. Zo werken we met behulp van technologische ontwikkelingen aan een aangename werk- en thuissituatie.

 

Terug naar alle nieuwsberichten