Er wordt veel gepraat over het personeelstekort in de zorg. De initiatieven om dit op te lossen leiden nog niet direct tot het gewenste resultaat. Om die reden bundelen wij onze krachten met Buurtdiensten, Buurtzorg Nederland en Educared met als doel de doorstroming te stimuleren en de medewerkers in de huishoudelijke zorg te professionaliseren. Zij leiden thuishulpen op tot Helpende Zorg en Welzijn (mbo niveau 2). De organisaties geloven dat intensieve samenwerking binnen het zorgnetwerk van een cliënt er uiteindelijk voor zorgt dat iemand langer zelfstandig thuis kan blijven wonen.
Maandag 12 juli hebben wij onze handtekening gezet om deze unieke samenwerking te bekrachtigen.
Marianne de Winter, algemeen directeur van Tzorg: “Onze thuishulpen hebben een grote rol in het signaleren van veranderingen bij cliënten, omdat zij wekelijks bij hen achter de voordeur komen. Door de thuishulpen op te leiden tot Helpende niveau 2 realiseren we een win-win situatie. We zijn bezig met het oplossen van het (toekomstig) personeelstekort, bieden carrièreperspectief en professionaliseren de zorg thuis waardoor wordt voorkomen dat zwaardere zorg nodig is.”
Buurtdiensten, Tzorg en Buurtzorg, kunnen door hun omvang impact maken en een bijdrage leveren aan het personeelstekort in de zorg. Tzorg en Buurtdiensten hebben namelijk samen zo’n 14.000 medewerkers in dienst. Wanneer deze medewerkers in staat zijn aanvullende zorgtaken uit te voeren, ontlasten zij de wijkverpleging.
Daarnaast ondervangen ze op deze manier het tekort aan stageplaatsen door de medewerkers in opleiding van zowel Tzorg als Buurtdiensten straks stage te laten lopen bij Buurtzorg. Zij hebben tevens de mogelijkheid om na het behalen van het diploma door te stromen naar de functie van Helpende Plus of Verzorgende IG.
Marc van Harten, eigenaar van Educared: “In onze opleiding Helpende Zorg en Welzijn komen we vaak studenten tegen die in het verleden niet de kans of mogelijkheden hebben gehad om een opleiding te volgen, maar wel veel (levens)ervaring hebben opgedaan. Zij zijn daarom heel enthousiast om voor het eerst in hun leven een opleiding te volgen.”
Door flexibel onderwijs aan te bieden via de derde leerweg speel je daadwerkelijk in op die persoonlijke ervaringen en werkpraktijk van de medewerker. In het Nederlandse opleidingenstelsel is het nog niet gebruikelijk om via deze weg op te leiden, terwijl daar volop kansen liggen voor medewerkers, organisaties én daarmee de zorg. Marc van Harten: “Via de derde leerweg bied je een programma op maat aan waarbij wordt uitgegaan van wat de medewerker al kan. De medewerker staat zoveel mogelijk aan het roer en bepaalt mede het tempo waarin hij of zij wil leren. Hierdoor kun je bijvoorbeeld niet alleen snelheid brengen in het onderwijsprogramma, maar bied je ook passend onderwijs aan.”
Chantal Holtkamp (directeur Buurtdiensten), Marianne de Winter (algemeen directeur Tzorg), Gonnie Kronenberg (directeur Bedrijfsvoering Buurtzorg) en Marc van Harten (eigenaar Educared) zetten met de ondertekening van deze intentieverklaring een concrete en doelgerichte stap om met elkaar doorstroming en professionalisering in de zorg te stimuleren. De eerste zestig medewerkers zijn reeds begonnen met de opleiding Helpende Zorg en Welzijn.