Druk op mantelzorg hoog: gemiddeld bijna 20 uur per maand van mantelzorgers gevraagd 

Do 09 november

Vrijdag 10 november is het de Dag van de Mantelzorg. Op deze dag worden mantelzorgers in het zonnetje gezet en ontvangen ze de waardering die ze verdienen. Dat is nodig, want mantelzorgers zijn en blijven onmisbaar. Het is dan ook zorgelijk dat de druk op de mantelzorgers door de vergrijzing en krapte op de arbeidsmarkt toeneemt. Ook voor cliënten van Tzorg zijn mantelzorgers van groot belang. Daarom deed thuiszorgorganisatie Tzorg onderzoek naar de mantelzorger en hoe deze groep kan worden ondersteund. 

Mantelzorgers verlenen gemiddeld 18,8 uur mantelzorg per maand 

Uit onderzoek van Tzorg, uitgevoerd door onderzoeksbureau Markteffect, blijkt dat mantelzorgers gemiddeld 18,8 uur mantelzorg per maand verlenen. Eén op de tien mantelzorgers is zelfs minimaal een fulltime werkweek (40 uur of meer) per maand kwijt aan mantelzorg. De rol van de mantelzorger is dus enorm belangrijk. Daarom is het van groot belang dat we voor nu en de toekomst zorgen dat het werk van de mantelzorger acceptabel en toegankelijk blijft. Een goede balans voor alle betrokkenen is hierbij essentieel. 

Balans tussen wat iemand zelf nog kan, mantelzorg en professionele hulp 

René Akkermans, Directeur Zorg: “Wanneer een nieuwe cliënt in zorg komt, is er altijd een intakegesprek. Vaak is hier een mantelzorger bij betrokken. Dit gesprek is om kennis te maken en te bespreken welke vorm van ondersteuning nodig is. Tijdens deze gesprekken zien we verschillen in de fases wanneer mensen om hulp vragen. Door goed te kijken naar wat iemand zelf nog kan, de rol van de mantelzorger en op het juiste moment professionele hulp inschakelen, kan dit de druk op de mantelzorger verminderen. De mantelzorger kan dan passende ondersteuning geven zoals gezelschap bieden of meegaan naar medische afspraken. Zorgprofessionals kunnen zich dan richten op het verlenen van de juiste hulp en zorg.”   

Veel mantelzorgers verlenen al mantelzorg buiten hun familie 

Mantelzorgers zorgen het vaakst voor hun (schoon)ouders (40%). Drie op de tien mantelzorgers geven aan mantelzorg te verlenen aan personen buiten hun familie, zoals buren, vrienden en/of kennissen. De ondersteuning die door mantelzorgers wordt geboden is meestal in de vorm van het doen boodschappen, meegaan naar medische afspraken en gezelschap houden. Op de vierde plek komt hulp bieden in het huishouden. Zo geeft maar liefst 42% van de respondenten die mantelzorger zijn aan iemand daarin te ondersteunen. 

Welke hulp wil de mantelzorger zelf? 

Eén op de vier werkenden combineert werk met mantelzorgtaken. Daarom vroegen we mantelzorgers waar zij zelf ondersteuning bij kunnen gebruiken. Hierbij wordt het vaakst hulp bij het eigen huishouden en hulp bij het vinden van een balans tussen werk, privéleven en zorgtaken genoemd. Dat tweede herkennen we bij Tzorg. We zien namelijk dat veel van onze medewerkers naast hun werk ook aan anderen hulp en/of zorg bieden. Om een balans tussen werk, zorgtaken en privéleven te vinden, kunnen medewerkers hulp krijgen van een mantelzorgcoach. Zo voorkomen of verminderen we overbelasting bij mantelzorgers. Dat vinden we belangrijk. Want als zij goed voor zichzelf zorgen, kunnen zij er ook voor anderen zijn.

Terug naar alle nieuwsberichten