Veel gestelde vragen over Helpende Zorg en Welzijn

Laatste update 1-10-2021

Tzorg biedt een deel van haar medewerkers de mogelijkheid om de opleiding Helpende Zorg en Welzijn mbo-niveau 2 te volgen. Een mooie kans om jezelf door te ontwikkelen en een erkend diploma te behalen! We geloven dat we hiermee onze cliënten helpen en onze rol in de zorgketen beter invullen. Op deze pagina lees je de veelgestelde vragen en antwoorden over de opleiding en het werk als Helpende Zorg en Welzijn. Staat jouw vraag er niet tussen? Mail deze dan gerust naar zorgthuis@tzorg.nl 

 

De opleiding tot Helpende Zorg en Welzijn

 

Waarvoor word ik opgeleid?

Je wordt opgeleid om licht verzorgende taken uit te voeren bij de cliënt thuis. Zoals de cliënt helpen bij het wassen of douchen, het aankleden en de maaltijden. 

Hoe ziet de opleiding eruit?

Het is een opleiding die zo’n 7 maanden duurt. De opleiding is één lesdag (± 7 uur) in de twee weken. Het gaat om zowel online als klassikale lessen. De zelfstudie bedraagt ongeveer 7 uur per week.

Daarnaast loop je stage, dit doe je in de praktijk. De stage is zo’n 40 tot 60 uur gedurende de opleiding. De praktijkuren gaan altijd in overleg met jou, de opleider en Tzorg. Deze uren worden doorbetaald door Tzorg.

Lees hier meer informatie over de opleiding.

Waar kan ik stage lopen?

Jij gaat in principe zelf op zoek naar een geschikte stageplek. Stageplekken in de zorg zijn schaars. Daardoor kan een plek vinden best uitdagend zijn. Tzorg en de opleider ondersteunen je in dit proces zodat jij een passende stageplek vindt.

Is het een online opleiding of een klassikale opleiding?

De opleiding is een combinatie tussen online en klassikale lessen. Je krijgt overwegend online les. De stage is in de praktijk.

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen op de opleiding te volgen?

Alle voorwaarden lees je hier terug.

Waar wordt de opleiding gegeven?

De opleiding bestaat uit online en klassikale lessen. Het is ons streven om de klassikale lessen in jouw regio plaats te laten vinden. Ook de stage in de praktijk is zoveel mogelijk in jouw eigen regio.

Wat kost de opleiding?

De opleidingskosten, examenkosten en materiaalkosten worden door Tzorg betaald. Van jou wordt een eigen tijdsinvestering gevraagd voor de zelfstudie- en lesuren. Deze uren kunnen variëren per week.

Moet ik de opleiding helemaal afmaken of kan ik ook deelcertificaten behalen?

Het is de bedoeling dat je de opleiding geheel afmaakt. Zie hiervoor ook de voorwaarden.

Wanneer kan ik licht verzorgende taken uitvoeren bij cliënten?

Tzorg verwacht halverwege 2022 licht verzorgende taken uit te mogen voeren. Hiervoor hebben we een contract met het zorgkantoor nodig. Zonder contract mogen we deze taken niet uitvoeren.  Als wij dit contract krijgen, verwachten we dat jij halverwege 2022 licht verzorgende taken uit mag voeren. Mits je het Helpende Zorg en Welzijn niveau 2 diploma hebt behaald.

Moeten alle thuishulpen van Tzorg licht verzorgende taken gaan uitvoeren/opgeleid worden?

Nee, niet alle thuishulpen hoeven opgeleid te worden of licht verzorgende taken uit de voeren. Dat gebeurt alleen als jij dit zelf graag wilt.

 

 

Het werk als Helpende Zorg en Welzijn

 

Wat houden de werkzaamheden in?

Je wordt opgeleid om licht verzorgende taken uit de voeren. Zoals de cliënten helpen bij wassen of douchen en het aankleden. Ook ondersteun je bij maaltijden en dagritme. De verwachting is dat je daarnaast ook huishoudelijke ondersteuning blijft bieden.

Wat zijn de werktijden?

Als je licht verzorgende taken uit mag gaan voeren, kun je te maken krijgen met onregelmatige werktijden. Zoals avonduren of weekenden. Uiteraard gaat dit altijd in overleg met jou. Voor onregelmatige tijden ontvang je een onregelmatigheidstoeslag op je loon.

Blijven mijn werkdagen zoals ze nu zijn?

Als je licht verzorgende taken uit mag gaan voeren, kunnen jouw werkdagen- en tijden veranderen. Dit gaat altijd in overleg met jou.

Ga ik meer verdienen als ik licht verzorgende taken ga uitvoeren bij cliënten?

Wanneer je als gediplomeerd Helpende Zorg en Welzijn licht verzorgende taken uitvoert, krijg je betaald volgens de CAO VVT vanuit loonschaal (FWG) 25. Het uurtarief in deze loonschaal is inderdaad hoger dan de HV loonschalen waaruit je als Hulp bij het Huishouden krijgt betaald.

 

 

Overige vragen

 

Staat jouw vraag hier niet tussen? Mail deze dan gerust naar zorgthuis@Tzorg.nl en wij helpen je graag verder.