Overgang: luister naar de signalen van je lichaam

Do 02 mei

Marianne de Winter (55) is algemeen directeur van Tzorg, een organisatie die voorziet in thuiszorg. Tzorg is in 316 Nederlandse gemeenten actief en er werken zo’n tienduizend mensen. Maar liefst 97 procent daarvan is vrouw en de gemiddelde leeftijd van deze thuiszorgmedewerkers is 47 jaar.

Marianne: “Dat betekent dus dat een groot deel van de medewerkers langzaam naar de overgang toegroeit of er juist al middenin zit. Onze gedachte was: er zijn zoveel vrouwen in deze leeftijd en er is zo weinig kennis over de overgang, waar ook nog eens niet over wordt gepraat. Moeten we daar niet eens iets aan doen?”

Tzorg heeft al een gezondheidsprogramma voor zijn medewerkers, Fris in je werk. Dat bestaat onder andere uit fysiotherapie, budget-coaching en allerlei opleidingen en trainingen voor persoonlijke ontwikkeling. Het is er op gericht om medewerkers duurzaam inzetbaar te houden en prettig en gezond te laten werken.

 

Pilot HealthyWoman

Sinds begin dit jaar is daar een pilot van HealthyWoman als aanvulling bijgekomen. Deze door Joyce van Dijk opgerichte arbodienst is gespecialiseerd in verzuimbegeleiding van vrouwen in alle levensfasen. Tzorg richt zich met deze pilot dus vooral op de fase van de overgang. Het programma biedt individuele gesprekken met overgangsconsulenten over een gezonde levensstijl, work-life coaching waarin deelnemers kunnen leren hun intensieve werk te combineren met hun privéleven en een programma waarin meer bewegen centraal staat. Deze ondersteuning is mogelijk door een ESF-subsidie, een financiële bijdrage van zorgverzekeraar Menzis en een forse investering van Tzorg zelf.

Overgangsklachten worden niet altijd als zodanig herkend. “Ik zie dat bij mezelf, want ik ben ook in die leeftijd. Dan heb je van die rare klachtjes en dan denk je: is dit nou de overgang of niet? Het komt voor dat vrouwen de diagnose burn-out krijgen, terwijl hun klachten voortkomen uit de overgang. Bij een burn-out adviseert men doorgaans vanuit rust weer opstarten, terwijl bij overgangsklachten een aangepast leef-, beweeg- en eetpatroon veel beter werkt. Hiermee kan het dus direct invloed hebben op het verzuim.”

 

Niet over gesproken

Grofweg zijn de werkzaamheden van de thuiszorgmedewerkers van Tzorg te verdelen in twee activiteiten. Medewerkers die bij cliënten thuis huishoudelijke ondersteuning bieden en begeleiders die de cliënten ondersteunen die niet meer in staat zijn de regie over hun eigen huishouden te hebben. Denk daarbij aan helpen met de boodschappen, de post openmaken, telefoontjes plegen en samen nagaan waar ontspannende activiteiten plaatsvinden. De Winter: “onze medewerkers die de wijken ingaan hebben vooral contact met hun cliënten, maar niet zoveel met elkaar en met hun leidinggevende. Daardoor is het extra lastig om een moeilijk onderwerp als de overgang bespreekbaar te maken. Er wordt gewoon nog steeds niet over gepraat. Jammer, want dan lijkt het erop dat je het dan maar gewoon moet ondergaan, terwijl dat echt niet nodig is.’”

Marianne: “We zijn in januari met de pilot van HealthyWoman begonnen. Deelname is vrijwillig, want als je het tegen je zin doet werkt het toch niet. Wel hebben we een aantal vrouwen  die ziek thuis zitten gevraagd om mee te doen. Er is door diverse medewerkers interesse getoond. Dit onderstreept dat er behoefte is aan meer kennis en openheid over dit onderwerp.”

Resultaten zijn er nog niet. “We zijn net gestart met de eerste evaluaties, dus daar kan ik nog niets over vertellen.”

 

Advies

Heeft Marianne nog een advies voor al die hardwerkende vrouwen in de pre-menopauze of overgang? “Ik zou zeggen: luister naar de signalen van je lichaam. Het is vaak zo dat je hoofd zegt dat je door moet gaan, maar dat je lichaam iets anders aangeeft. Luister dus goed naar die signalen en ga daarover in gesprek!”

 

 

Dit artikel is geschreven door Jos Verdonk van HealthyWoman.

 

 

Terug naar alle nieuwsberichten