Hackathon levert digitaal platform voor mantelzorgers op

Di 12 november

Een intensieve hackathon met een internationale multidisciplinaire groep van ruim 30 designers, engineers, data-specialisten en studenten, heeft een winnaar en een eervolle vermelding opgeleverd. De beste teams ontwikkelden in 36 uur concept-oplossingen voor meer bewustwording bij thuiszorgers met betrekking tot gezonde voeding en een digitaal platform voor mantelzorgers. Dit laatste idee werd 11 november, op de Dag van de Mantelzorg, door de vakjury gewaardeerd met €2.500 en de toezegging van Tzorg om het platform verder te ontwikkelen.

Aanleiding voor de hackathon ‘Move to Stay’ #hackdethuiszorg is de toenemende vergrijzing en de druk die dit oplevert bij gemeenten en thuiszorgorganisaties. Prognoses laten een oplopend tekort aan personeel in de (thuis)zorg zien en een daling van budgetten bij gemeenten. Dit staat op gespannen voet met het kabinetsbeleid om mensen langer zelfstandig thuis te laten wonen. Algemeen directeur Tzorg Marianne de Winter: “Alleen door innovatief te zijn, kunnen we antwoorden vinden voor de uitdagingen in de thuiszorg. Als grootste thuiszorgorganisatie van Nederland is dat ook onze plicht. Tegelijkertijd merken wij dat het voor ons lastig is om binnen de kaders van wet- en regelgeving out-of-the-box te kunnen denken. Deze hackathon gaf ons geweldige inzichten vanuit verschillende invalshoeken. Met het winnende idee willen we graag aan de slag, want mantelzorgers hebben we, zeker in de toekomst, keihard nodig.”

Het winnende team presenteerde een digitaal platform voor mantelzorgers, waardoor deze groep eerder en beter in beeld is bij Tzorg. Daardoor kan Tzorg tijdig informatie en ondersteuning geven, zodat mantelzorgers hun zware zorgtaak beter kunnen uitvoeren. Ook adviseerde het team om te werken aan de bewustwording bij mensen die onbetaalde zorg geven aan ouderen. Jannie Dijkstra Pinto Leite: “Vaak weten mantelzorgers niet dat ze mantelzorger zijn. Toch is dat belangrijk, want als mantelzorger heb je recht op vergoeding van kosten. Bovendien helpen begrip en waardering enorm om de zorg vol te houden.” Een prijsbedrag van €750 ging naar het idee om medewerkers van Tzorg met de hulp van studenten bij te spijkeren op het gebied van gezonde voeding. Die kennis kunnen ze overbrengen op cliënten, maar ze doen er ook zelf hun voordeel mee.

Tzorg organiseerde de hackathon samen met Pulsed (onderdeel van Fontys Eindhoven) op de High Tech Campus in het lab van het TMC-gebouw. De jury bestond uit mensen van Tzorg en CSU en de directeur van Brainport Smart District.

Terug naar alle nieuwsberichten