Zorg dichtbij. Een fijn netwerk van mensen op je heen.

Ieder mens heeft een eigen leven. Op het moment dat je zorg en onder­steuning nodig hebt, blijft dat zo. Zorgprofessionals, thuishulpen, mantelzorgers of mensen uit de directe omgeving bieden op allerlei manieren zorg en ondersteuning. Zij kennen de cliënt meestal al lang, zijn vertrouwd en onmisbaar om ervoor te zorgen dat iemand zoveel mogelijk het leven kan leiden dat hij of zij wil.

Mevrouw Bergsma (73) uit Enkhuizen kan dankzij het zorgnetwerk om haar heen zelfstandig thuis blijven wonen. Dochter Bianca vangt veel op, thuis­hulp Afke helpt met het huishouden en wijkverpleegkundige Marieke komt twee keer per week om te helpen met douchen. Hoe is het om deze groep mensen om haar heen te hebben?

 

Mevrouw Bergsma – Cliënt Tzorg

‘Mijn dochter is een dag in de week mantelzorger voor mij. Zij staat me bij, gaat mee naar artsen en haalt de boodschappen met mij. Ik ben hart- en reumapatiënt en moet voldoende rust houden, maar geestelijk ben ik nog heel scherp. Dat is mijn voordeel.

Een jaar geleden kreeg mijn man problemen. Hij had al Alzheimer en diabetes. In augustus is hij geopereerd aan een darmtumor en in november kregen we bericht dat er uitzaaiingen waren. Begin februari is hij overleden. De laatste weken voor zijn overlijden waren heel zwaar. Dag en nacht moest ik hem helpen. Er was weinig tijd voor mezelf, maar ik heb het met liefde gedaan. Op het laatst kon ik niet meer. Twee keer per dag kwam een verpleegkundige van Omring, Marieke was een fantastische steun voor mij. Ook heb ik een paar weken extra hulp gehad van Tzorg. Nu ben ik aan het herstellen en verwerken wat er allemaal is gebeurd.

Ik woon in een 55+ appartement met een grote badkamer en slaapkamer met balkon. Ik vind het heel fijn dat ik hier thuis kan blijven wonen. Daar heb ik wel hulp bij nodig.

Afke is een fantastische hulp. Ze is attent, meegaand en vriendelijk. Ik vind haar een hele lieve en ondersteunende hulp. Ook in de periode van ziekte en overlijden van mijn man. Ze staat heel dichtbij, dat vind ik fijn.

‘Door alle fijne hulp kan ik zelfstandig blijven wonen’

Sinds anderhalf jaar komt ze iedere maandagochtend en doet de dingen die ik zelf niet meer kan, zoals stofzuigen, de badkamer schoonmaken en het bed verschonen. Ik ben heel blij dat ze dat doet, want door de aanvullende hulp van Afke kan ik thuis blijven wonen. Ik ga er helemaal voor en knok elke dag om verder te komen. Als het kan maak ik een wandelingetje. Ik geniet van de kinderen en kleinkinderen en ik ga weer eens bij iemand op de koffie.’

 

Bianca Bergsma – Dochter/mantelzorger

‘Het netwerk om haar heen vind ik heel prettig. Ze houden haar in de gaten en maken een praatje.’

‘Af en toe is het schipperen tussen mijn werk en de mantelzorg voor mijn moeder. Ik ben net als Afke huishoudelijke hulp, bij De Zorgcirkel in Purmerend. Op woensdag ben ik vrij en doe ik boodschappen met mijn moeder, ga met haar mee naar de dokter, de therapeut of het zieken-huis. Als ze me opbelt om te vragen of ik kan helpen, ga ik naar haar toe. Daar maak ik tijd voor. Ik voel me niet echt een mantelzorger en vind het gezellig om samen een ritje te maken. We gaan op avontuur zeggen we dan. Ik heb een hele goede band met mijn moeder. Natuurlijk kibbelen we ook wel eens, maar ik probeer zo veel mogelijk te ondersteunen. Als ze ergens mee zit, praten we er samen over.

‘Ze kan goed voor zichzelf zorgen dankzij hulp van anderen.’

Heel lang wilde ze geen zorg. Nu ziet ze in dat ze veel dingen niet meer zelf kan. Vanwege reuma heeft ze veel pijn aan haar handen. Het is fijn dat anderen het zware werk doen, zodat zij het rustig aan kan doen. Mijn moeder is er ook erg blij mee. Ze heeft hele fijne mensen om zich heen. Er wordt goed voor haar gezorgd.

Ik vind het belangrijk dat ze zelfstandig kan blijven wonen, onder de mensen is en actief blijft. Sociale contacten moet ze echt weer opbouwen na het overlijden van mijn vader. Dat ze erop uit gaat en niet de hele dag alleen thuis zit, vind ik belangrijk. Ik hoop dat ze nog lang gelukkig blijft in haar huisje.’

 

Afke Deen – Thuishulp Tzorg

‘Bij mevrouw Bergsma doe ik de zwaardere taken in het huishouden. Mevrouw is ontzettend zelfstandig en heeft de regie in handen. Ze kan veel dingen zelf en ze weet wat ze gedaan wil hebben. Ze regelt nog heel veel zelf, maar door lichamelijke klachten kan ze geen zware dingen meer doen. Als ik die taken van haar overneem, kan zij vreugde houden in het breien, haken en naaien.

Anderhalf jaar geleden ben ik bij haar begonnen. Er was meteen een klik. Ik word gewaardeerd en dat is wederzijds.

Vaak nemen we samen even de week door. Ik vind het fijn om haar te helpen en bij te staan. Dat ik een steentje kan bijdragen zodat ze in haar eigen huis kan blijven wonen, geeft mij een goed gevoel.

De verpleegkundige van Omring komt op de dagen dat ik er meestal niet ben. We zijn allemaal een schakeltje in het netwerk, waardoor ze haar zelfstandigheid kan houden.

‘We zijn allemaal een schakeltje in het netwerk’

Op het moment dat mevrouw minder zelf kan, komt er waarschijnlijk meer onderling contact, maar hopelijk duurt dat nog heel lang.’

 

Marieke Luigjes – Verpleegkundige Omring

‘Als verpleegkundige ga ik de wijk in om zorg te leveren. Bij mevrouw Bergsma zijn wij in de zorg gekomen vanwege haar partner met dementie. Ik was heel nauw betrokken bij de familie. Samen hebben we een heel traject doorlopen, daardoor hebben we een band met elkaar gekregen.

Af en toe heb ik contact met Bianca. Dat was met name rondom de zorg voor haar vader. Voordat meneer ziek werd kwamen we er al twee keer per week. We kenden elkaar al en dat gaf een vertrouwd gevoel.

‘Het contact is vertrouwd’

Ik of een van mijn collega’s ondersteunen mevrouw nu twee keer per week met douchen. Zelf redt ze het niet meer, maar met onze hulp kan ze langer thuis blijven wonen. Ik denk dat dat heel belangrijk is, want ze is nog in goede conditie.’