Hoe hoog is de Wmo eigen bijdrage?

De kosten van huishoudelijke hulp en persoonlijke zorg zijn variabel, maar de maximale eigen bijdrage Wmo is voor iedereen hetzelfde. Deze bedraagt €19,00 per maand, ongeacht je leeftijd, inkomen of vermogen. Wel is het mogelijk dat jouw gemeente ervoor kiest om deze maximale bijdrage voor alle inwoners te verlagen. Daarnaast is zij in staat om uitzonderingen te maken voor de Wmo eigen bijdrage, bijvoorbeeld wanneer je een laag inkomen hebt. Daarom loont het altijd om bij jouw gemeente na te vragen welke regels er voor jou gelden. Zo ben je helemaal op de hoogte van jouw Wmo eigen bijdrage.

Jouw eigen bijdrage vaststellen en betalen

Wanneer je persoonlijke zorg van Tzorg af gaat nemen, hoef je je geen zorgen te maken over de rekeningen. Dit handelt de gemeente gewoon voor jou af. De enige rekening die je krijgt, is voor de Wmo eigen bijdrage. Deze wordt niet door jouw gemeente geïnd, maar door het Centraal Administratiekantoor. Zij zorgen ervoor dat jij tijdig een rekening ontvangt. Heb je nog meer vragen over de Wmo eigen bijdrage en ben je op zoek naar extra informatie? Dan kun je altijd terecht bij Tzorg. Wij staan namelijk niet alleen voor je klaar met op maat gemaakte zorg, maar geven jou ook alle informatie die je nodig hebt voor jouw Wmo aanvraag.

7,6
Vertrouwen in onze thuishulp
 • Een betrokken hulp
 • Wijkgericht: altijd dichtbij
 • ISO 9001 gecertificeerd
Rating

Wil jij huishoudelijke hulp? Dit is jouw stappenplan

 • Kies de hulp die je nodig hebt

  Wil je graag huishoudelijke hulp of individuele begeleiding? Maar weet je nog niet welke hulp bij jou past?

  Bekijk wat Tzorg voor jou kan doen

 • Bereken jouw Wmo-indicatie

  Kom erachter of je in aanmerking komt voor de hulp die je wenst.

  Bereken jouw Wmo-indicatie

  Beantwoord onderstaande vragen en bekijk of je recht hebt op een Wmo-indicatie.

  Ik heb hulp nodig bij grote of kleine huishoudelijke taken omdat ik deze zelf niet meer kan.

  Ik kan beperkt of niet meedoen in de samenleving.

  Ik heb een medische beperking.

  Ik heb langdurige zorg nodig en onvoldoende mogelijkheden om dit zelf op te lossen.

  Zoek de gegevens van jouw gemeente om hulp aan te vragen via de Wmo.

  scroll verder
 • Ga naar het Wmo-loket

  Om je aan te melden heb je een indicatie nodig op basis van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Via jouw gemeente vraag je de gewenste hulp aan bij het Wmo-loket.

 • Kies een zorgorganisatie in jouw gemeente

  Jouw gemeente neemt contact met je op over een Wmo-indicatie. Je hoort dan of je in aanmerking komt voor hulp, welke soort hulp en hoeveel uur per week. Vervolgens kies je zelf uit een van de zorgorganisaties in jouw gemeente.

  Kies je voor Tzorg, dan meldt de gemeente je aan. Daarna neemt Tzorg contact met je op.

Veelgestelde vragen

Hoe vraag ik hulp aan?
Dat leggen we je op deze pagina graag uit.
Is de eigen bijdrage voor iedereen gelijk?
Ontvang je hulp vanuit de Wmo? Dan betaal je een eigen bijdrage. De hoogte daarvan wordt door de gemeente vastgesteld en is afhankelijk van jouw inkomen, jouw gezinssamenstelling en het aantal uren verleende hulp. Wij registreren hoeveel uren hulp je ontvangt en sturen deze gegevens naar het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Het CAK stuurt je elke vier weten een nota voor de eigen bijdrage. Op de website van het CAK kun je ook jouw eigen bijdrage berekenen. Of bel gratis het CAK op telefoonnummer 0800 – 1925.
Wat is hulp vanuit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning)?
Gemeenten moeten ervoor zorgen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. De gemeente kent ondersteuning thuis via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) toe. Vanuit die wet kun jij mogelijk hulp bij het huishouden of individuele begeleiding krijgen. De gemeente bepaalt of jij hulp mag ontvangen vanuit de Wmo. Kom je in aanmerking voor hulp vanuit de Wmo? Dan krijg je een Wmo-indicatie. Daarin staat welke soort hulp je hulp kunt krijgen. Daarna kies jij zelf welke organisatie jou gaat helpen. Voor hulp vanuit de Wmo betaal je maandelijks een eigen bijdragen van €20,60 per maand (2024).  
Wat kost huishoudelijke hulp?
Huishoudelijke hulp van Tzorg krijg je alleen vanuit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Als jij in aanmerking komt voor hulp vanuit de Wmo, betaal je maximaal €20,60 per maand. Dit bedrag verschil per gemeente.

Contact opnemen met Tzorg